Mindfulness in het dagelijkse leven

Mindfulness is een hot topic de laatste jaren. Het zou helpen tegen stress, goed zijn voor je concentratie en je in het geheel een stuk gelukkiger laten voelen. Drie dingen die ieder persoon wel graag zou willen meemaken. Maar wat is het en hoe werkt het precies? In deze blog lees je hoe je mindfulness makkelijk kan toepassen in je alledaagse leven.

Geniet van het moment

Wij mensen zijn continu bezig met het denken aan het verleden en de toekomst. Zelfs als we in het heden met iets leuks bezig zijn. Bijvoorbeeld op vakantie denken aan wanneer je weer moet beginnen met werken. Probeer eens te genieten van het huidige moment! Geniet van wat je momenteel meemaakt, proeft of ervaart. Dit zal uiteindelijk een heleboel stress verminderen, omdat je stopt met nadenken over alles wat je nog moet doen. Blijven nadenken over het verleden heeft ook geen zin, je kunt er toch niets meer aan veranderen.

Accepteer de dingen als hoe ze zijn

Wees minder kritisch op jezelf! Accepteer dat je ook weleens fouten kan maken. Als je dit van jezelf kunt accepteren, zal je jezelf een stuk gelukkiger gaan voelen. Leer ook om te gaan met mensen die misschien een andere gedachte of mening over iets hebben dan jij. Ieder mens heeft zijn eigen wereldbeeld en vormt daar opvattingen over. Accepteer dus als meningen van elkaar verschillen. Zie het juist als een leermoment voor beiden! Door samen in gesprek te gaan, kom je misschien weer tot nieuwe inzichten die je anders niet had gehad. Zie het als een win-win situatie.

Maak tijd voor jezelf

We zijn enorm geneigd om onze dagen helemaal vol te plannen, zodat we zo veel mogelijk voor elkaar kunnen krijgen op een dag. Zorg er echter voor dat je in die planning ook wat tijd voor jezelf opneemt. Kom in die tijd even tot rust met wat ontspanning of neem even de tijd om je dag te reflecteren in plaats van steeds maar als een sneltrein door te gaan. Zo zul je aan het einde van je dag minder uitgeput zijn en nog energie over hebben om wat leuks te gaan doen. Kijk voor extra oefeningen of cursussen om met mindfulness om te gaan eens op www.zobegaafd.nl. Hier vind je alle tips en tricks die je nodig hebt!