Waarom in bomen klimmen zo belangrijk is

Zodra je kinderen krijgt heb je als ouders de neiging ze overal tegen te beschermen. Je wilt tenslotte dat je kind zich niet bezeert, en gezond opgroeit. Nu is het natuurlijk belangrijk om je kind op een zekere manier te beschermen. Maar daarnaast kan het zeker geen kwaad om het wat risico te laten lopen, zolang dit binnen de perken blijft.

Gevaar!

Vrijwel iedere ouder zou het liefst alle gevaren in de buurt van zijn of haar kind uitschakelen. En in sommige gevallen is dat ook belangrijk, van levensbelang zelfs. Natuurlijk zorg je ervoor dat een jong kind niet bij de lucifers kan. En natuurlijk blijf je erbij als de open haard brandt of wanneer je aan het koken bent in de keuken. Dit zijn situaties die levensgevaarlijk kunnen zijn voor een kind, en op dit gebied neem je geen enkel risico, punt uit.

Maar er zijn ook gevaren die je je kind wel kunt laten lopen, zelfs als dat betekent dat het zich eventueel kan bezeren. Of een risico aanvaardbaar is zal je als ouder iedere keer opnieuw moeten inschatten, om de simpele reden dat je kind dit nog niet kan. Op gladde sokken over een harde vloer rennen? Tja, er is een risico dat je kind uitglijdt en met een buil op het hoofd eindigt. Vervelend, maar niet levensgevaarlijk. Op gladde sokken op en hoge stoel of op het aanrecht balanceren om iets uit het bovenste kastje te pakken? Daar zal je misschien wat eerder ingrijpen, een val van hoogte kan tenslotte vervelender uitpakken.

Neem risico

Door je kind af en toe aanvaardbare risico’s te laten nemen, leert het een hoop. Zo zal het zelf ervaren dat het niet handig is om te rennen als de kans op uitglijden groot is: een buil maakt meer indruk dan een waarschuwing van de ouders.

Ook leert je kind op deze manier zelf risico’s inschatten. Terugkomend op het klimmen om bij een kastje te kunnen: dit is hoog, en dus gevaarlijk. Het is zeker niet iets wat je zal aanmoedigen bij je kind om te ondernemen. Maar misschien kun je het wel eens een keer op het aanrecht zetten, terwijl jij erbij bent uiteraard, zodat het zelf kan zien hoe hoog dit eigenlijk is, zodat het zelf leert inschatten welke hoogte veilig en welke niet is.

Dit kan later, als het kind volwassen is, heel belangrijk zijn. Tijdens het werken op hoogte, of het nu op de werkvloer of bij het klussen is, moet het kunnen inschatten of het risico aanvaardbaar is of niet en of er valbeveiliging nodig is. Dat kan alleen door te oefenen, liefst als kind al. Laat het dus rustig eens in een boom klimmen, da’s alleen maar goed voor later.