Comfortabel lezen in bed

Lezen voor het slapengaan is ontzettend goed voor je. Helaas wordt de telefoon steeds vaker verkozen boven een goed papieren boek. Een boek lezen is niet alleen leuk en leerzaam, maar ook nog eens een goede manier om te ontspannen. Maar om comfortabel te kunnen lezen in bed is een goede lichaamshouding en verlichting erg belangrijk. In deze blog vertellen we je hier graag meer over.

Lezen is goed voor je

Uit onderzoek is gebleken dat lezen voor het slapengaan ontzettend goed voor je is. Zo blijkt dat lezers zich minder eenzaam voelen dan niet-lezers. Je ontwikkelt een grotere algemene ontwikkeling en meer kennis. Het verkleint de kans op dementie. Verder helpt lezen tegen zorgen en stress. Tijdens het lezen leef je je in de personen in het boek, waarbij je leert dat hun leven ook niet altijd over rozen gaat. Dit soort boeken bieden steun en zorgen ervoor dat je zelf minder zorgen en stress ervaart. Tot slot helpt lezen ook bij slaapproblemen.

Houding met lezen

De meeste mensen vinden het ontzettend lastig om een goede houding te vinden tijdens het lezen in bed. Plat op je rug liggen en het boek boven je hoofd vasthouden, dat hou je natuurlijk niet heel lang vol. Maar steunend op één arm op je zij liggend, met het boek in de hand van je vrije hand, dat is na een tijdje ook niet meer prettig. Leg daarom zeker een paar goede stevige kussens op je bed. Tijdens het lezen kun je dan een paar kussens in je nek of rug plaatsen, zodat je lichaam de juiste ondersteuning krijgt en je lekker comfortabel kunt lezen.

Zorg voor goede verlichting

Naast een goede houding is het ook belangrijk dat je voor voldoende licht in de slaapkamer zorgt. Bij te veel licht in de slaapkamer wordt de aanmaak van melatonine geremd, met als gevolg dat je maar moeilijk in slaap kunt vallen. Is er te weinig licht? Dan zul je geneigd zijn om met samengeknepen ogen te lezen. Op deze manier een boek lezen is slecht voor je ogen. Zorg daarom voor voldoende licht tijdens het lezen, zodat je lichaam evengoed voldoende melatonine aanmaakt. Ga bijvoorbeeld voor spotjes boven je bed verwerkt in bijvoorbeeld een boekenplank. Het voordeel van spotjes is dat je dit type verlichting naar wens kunt dimmen.

Boeken van papier

Tot slot is het belangrijk bij het lezen in bed, dat het om een papieren boek gaat. Want als je deze tips combineert met het lezen vanaf een mobiele telefoon of tablet, dan heeft het helaas geen zin. Door het licht van elektrische apparaten word je slaap alsnog verstoort. Lees daarom gewoon lekker weer vanuit een papieren boek. Vaak lezen we een boek slechts één keer, daarom is het delen hiervan een goed idee. Deel je boeken met je buren, familie of vrienden. Beter voor het milieu en een mooie manier om geld te besparen.